2016.-év az előkészületek éve

Találatok: 455

Tisztelt Olvasók, Keresztyén Testvéreim!

Számunkra, Reformátusok számára, a 2016.-év az előkészületek éve lesz, mivel 2017.-évben a reformáció 500.-évfordulóját fogjuk ünnepelni. Szeretnénk méltóképpen ünnepelni, nem csak országos szinten, de helyi szinten is. Szeretnénk a Gyülekezet és a helyi lakosság felé is az értékeinket felmutatni, valamint a határon túl élő Református Testvéreinkkel is találkozni, közösen ünnepelni. Sok-sok programnak az előkészületeit kell elvégeznünk, sok-sok embert kell mozgósítanunk.

 

Nem a nagy tömegjelenetekben hiszünk, ezrek és tízezrek felvonultatásában, azok beharangozásában, hanem sokkal inkább, azokban az eseményekben, rendezvényekben, amelyek az üzenetet képesek átadni embertől, emberig. Jó dolog ünnepre készülni, jó dolog terveket készíteni, arra készülni, hogy másokat megajándékozzunk. Jó dolog a szívünket ünneplőbe öltöztetni és előre tekinteni. Ahhoz, hogy előre tekinthessünk, hogy egyenesen és emelt fővel vállalhassuk céljainkat és terveinket, ahhoz, a múltba is kell nézni. Megkeresni azokat a pontokat, amelyek kapcsolódási pontok a múlt és a jelen között. Elsődleges múlt számunkra, Jézus Krisztus kora, a keresztyénség hajnala.

Az alap a Szentírás, Isten szava, kijelentése, majd a Reformáció kora (1517. október 31. Wittenberg), azok a hitbeli felfedezések, amelyek örök érvényűek, de mégis az egyháztörténelem alatt elvesztek, kiürültek. A reformáció újra felismeri a hitbeli igazságokat, tisztaságot, újra szól az evangélium az embereknek, hiszen a Szentírás olvashatóvá válik, közkinccsé. Az első nyomtatott könyv a Biblia lesz. Majd Magyarországon 1592-ben Károli Gáspár, Gönci Református Esperes lefordítja Magyar nyelvre a teljes Szentírást. A Károli Biblia, hatással lesz a magyar nyelvre, kultúrára. A reformáció értéke, nem csak a református ember számára jelentett változást, de hatással volt a közéletre, kultúrára, nyelvre, politikára, oktatásra, átölelte a mindennapi életet. A reformáció korától, el kell mondanunk, hogyan érkeztünk meg a mai világba, milyen utat jártunk be.

Majd a 2017.-évben előre is kell mutatnunk, milyen céljaink vannak, mit szeretnénk a jövőben elérni, milyen változásokra számítunk. Víziókat kell adnunk az emberek elé, olyan jövőbeni képeket, amelyekről hiszünk, hogy Isten Szentlelke indította el bennünk. Vízió nélkül nincs élő egyház, mi pedig élő egyházhoz akarunk tartozni. Olyan egyházhoz, amelyben Isten ereje, akarata, nem csak munkálkodott valaha, hanem, ma is munkálkodik, a jövőben is munkálkodni fog. A jelszó tehát az élő egyház. Az élet jelei, az emberek között végzett munkában van. Nem reklámban, nem kifeszített molinóban, hangzatos szavakban, teljesíthetetlen ígéretekben, hanem elvégzett munkában. Az egyházban végzett munka, nem kampány jellegű, mikor fel kell mutatni eseményeket, rendezvényeket, hogy azt hihessék az emberek, hogy munka folyik. Az élő egyház, hosszú távon gondolkodik, nem rövidtávon. Várom és várjuk a jövő évet, aktívan várjuk a jövő évet. Isten legyen velünk, Ő legyen a segítőnk és pásztorunk.   Soli Deo Glória!

Kelemen Norbert Református Lelkész